Når vennens skilsmisse er et faktum

Hva gjør du når en venn eller venninne er i ferd med å skilles? 

Du har gjerne sett at forholdet deres har skranglet en stund, men nå er skilsmissen et faktum. Hva kan du som venn gjøre når en venn gjennomgår en tøff skilsmisse? Det er ingen tvil om at skilsmisser er tøffe, ikke bare for de som står midt i det, men også omgivelsene. For vennepar kan det være vanskelig å forholde seg til de skilte ettersom dynamikken i relasjonen endres helt. For familie er det ofte mye følelser involvert, hva om det er barn i bildet for eksempel? Hvem får omsorgen, hvordan forholder man seg til de vanskelige høytider, bursdager og andre spesielle anledninger?

– En skilsmisse er en stor mental påkjenning. Mange får en skikkelig psykisk knekk, og dette kan også gi fysiske plager, sier samlivsterapeut Liv Sorknes Haadem til NRK.

Mange opplever skilsmissen som så vanskelig og stressende at de blir syke og det nytter ikke å erstatte forrige ektefelle med en ny. Man må bruke tiden på seg selv og ta den oppvasken som må til etter bruddet. Man må for alt i verden ikke ta med seg skittentøyet fra forrige forhold inn i det nye, det går sjelden bra. Men hvordan kan man som venn hjelpe med å sikre sin venns mentale hygiene etter ett brudd?

Tottene på hverandre

Vær en klippe

Når din venn eller venninne går igjennom en skilsmisse er det viktig å være der som en støtte. Det betyr nemlig store forandringer sosialt sett og økonomien vil endre seg. Ofte endrer hele kontaktnettverket seg og man mister kontakten med mennesker som har vært en stor del av livet ens i mange år. Din rolle som venn kan være å stille med en skulder vennen kan gråte på, men også geleide dem til de riktige hjelpeinstanser om det skulle trenges. Det er viktig å skille mellom din rolle som venn og som terapeut. La de profesjonelle ta seg av den siste biten, så vær flink å geleide din venn i de retninger du tror vedkommende trenger å gå. Snakk gjerne med noen selv også om hva du skal gjøre for å hjelpe din venn best mulig.

Oppmuntre

En skilsmisse er ikke bare slutten på noe, det er også en begynnelse på noe. Den markerer et nytt liv for hver av partene, med alt det innebærer av bde positive og negative ting. Noen ganger vil de trenge en oppmuntring og dette er lett for en venn å få til. Ofte er det ustabil økonomi i en slik fase, og selv om det gjerne er da man trenger det mest, er det vanskelig å prioritere penger på å ta vare på seg selv. Der kommer du som venn inn i bildet. Du kan for eksempel kjøpe et gavekort på youwish.no på spa, reise, middag eller andre opplevelser du tror din venn ville hatt godt av. Kanskje det er ting dere kan gjøre sammen også?

Glem heller ikke å ta vare på deg selv når du støtter din venn!