Det finnes veier ut av gjeldskrisen

Har du kommet hjem fra en ferie og oppdaget at du sløste litt for mye med kronene i utlandet? Eller har kredittkortbruken din gått over styr? Det finnes mange årsaker til personlig økonomisk ruin, og det er aldri hyggelig å havne i en slik situasjon. Ikke alle har rike foreldre som kan komme reddende til, og da må man bare ta grep selv.

pengarNoe av det viktigste du kan gjøre, er å lage en oversikt over inntekter og utgifter. Da ser du nemlig problemene lettere. En oversikt over utgiftene kan også føre til flere vekkere, for mange blir nemlig overasket over å se hvor mye som går fra kontoen hver måned. Kanskje du har flere abonnementer hos streamingtjenester, et telefonabonnement som er dyrere enn nødvendig, og betaling til et treningsstudio som du knapt nok får besøkt et par ganger i måneden?

Unngå impulskjøp

Dagligvarebutikker benytter mye psykologi for å selge mer, for eksempel har de gode tilbud og fristende snacks rett ved kassen, som er lett å plukke med deg mens du står i kø. Det blir ofte flere impulskjøp når du er i butikken, men dette kan lett unngås med en handleliste og så få besøk som mulig til matbutikken.

Dersom du må kjøre hver gang, sparer du også bensin hvis du for eksempel bare trenger å dra én gang ukentlig. Prøv også å lage matpakke til deg selv i stedet for å kjøpe mat på kantinen på jobb eller stikke ned på kafeen for en sandwich. Med disse tiltakene blir det ganske mye penger å spare over tid.

Innfør gode rutiner. Du kan spare flere tusen kroner hver måned på å planlegge matinnkjøpene og storhandle én gang i uken. Mange er kanskje lei av å høre dette rådet, men besparelsene av å gjøre dette er ofte så store at det ikke kan gjentas for ofte – Dagbladet.no